PRIMII PASI IN SNOWKITING

Sunt mai multe etape care trebuiesc parcurse pentru a te putea da cu un kite. Cei de la International Kite Organisation spun ca este nevoie de cel putin 12 ore de lectii inainte sa iesi pe cont propriu intr-o zona izolata.

Primul pas este sa inveti sa manuiesti un Zmeu de Antrenament (Training Kite), sa te familiarizezi cu sistemele de siguranta (in spcial cu sistemul "depower" care reduce puterea kite-ului instantaneu in caz ca ai nevoie si sa inveti sa relansezi singur kite-ul in cazul in care acesta cade la sol.

Cand incepi sa te dai cu un kite trebuie sa respecti unele reguli pentru a evita accidentele. Este foarte usor sa "dea cu tine de pereti" un kite.

De aceea:

1. Nu folositi niciodata un zmeu adevarat inainte de a controla deplin un zmeu de antrenament. La inceput este bine sa folositi instructiunile unui kiter experimentat sau ale unui instructor. Folosirea unui zmeu adevarat de la inceput poate avea ca si consecinte accidente foarte grave.

2. Nu lansati zmeul decat in locuri deschise, fara obstacole apropiate de genul: pereti, cabluri electrice, stalpi, copaci, zone populate, diferente mari de nivel, aeroporturi.

3. Primul zmeu cu care va antrenati trebuie sa fie un zmeu de antrenament cu 2 sfori de control (lines). Acestea sunt zmee mai mici (1, 2 sau 3 mp.) si mai rezistete. Nu merita sa incepeti cu un zmeu adevarat pentru ca acesta costa mai scump si se strica mai usor. Cele de antrenament sunt special concepute in acest sens si abia dupa ce v-ati obisnuit cu acestea puteti trece la un zmeu adevarat.

4. In cazul snowkitingului nu conteaza cat de bine stiti sa va dati cu skiurile sau cu boardul daca nu stiti sa manuiti un zmeu. Totusi, daca nu stii sa te dai pe skiuri sau cu boardul, intai trebuie sa te le inveti pe astea..

5. Ca sa stiti cum sa manuiti un zmeu trebuie sa aveti cumostinte despre vant. Prima notiune care trebuie cunoscuta este "fereastra de vant". Fereastra de vant este zona in care zmeul poate sa zboare. Dimensiunea acesteia este determinata de lungimea sforilor "lines" zmeului.

bleu = cer, maron = pamant, bej = limita ferestrei

Sa invatam despre "Limita Ferestrei" :

Stati pe loc cu fata in directia in care bate vantul si mainile coborate pe langa corp. Daca din aceasta pozitie ridicati mainile lateral si le uniti deasupra capului. Cu aceasta miscare parcurgeti cu mainile traseul numit "Limita Ferestrei". Pe acest traseu forta de tractiune este minima.

Daca intindeti mainile catre stanga si dreapta localizati cu ele punctele numite "ora 9" si "ora 3". Din aceste puncte se lanseaza zmeul si tot in aceste puncte se lasa zmeul pe pamant.

Riderii experimentati tin majoritatea timpului, in mers, zmeul la "ora 2" sau la"ora10".

Zmeul pozitionat in zona "ora 11" si "ora 1" are o forta mai mare spre a te ridica de la sol decat de a te tracta orizontal.

 

vedere din lateral
vedere de sus
vedere din spate
pozitionarea zmeului

Considerand ca sunteti cu spatele la vant (fata in directia in care bate vantul) veti observa ca forta de tractiune a zmeului creste proportional cu cat lasati zmeul mai in fata catre spatele ferestrei.

Cum incepeti:

Operatiuni pregatitoare: In cazul in care folositi un zmeu cu alveole deschise ce se umplu cu aer si cu doua sfori (lines).

Stand cu spatele la vant, intindeti zmeul in fata, pe sol, cu gurile deschise ale alveolelor in josul vantului (pentru ca acestea sa nu se umple cu aer), cu fata de care sunt legate suspantele scurte in sus si cu aceste suspante scurte perpendiculare pe directia vantului.

Asezati peste vela ceva care sa o mentina la sol desumflata, insa nu ceva dur. Daca sunteti pe zapada puteti pune zapada sau daca sunteti pe iarba, putin nisip sau pamant faramitat.

Tinand bara in mana, sfoara cu capatul rosu in mana stanga iar cea cu capatul negru in mana dreapta va deplasati contra vantului pana aceste sfori (lines) sunt intinse. Verificati ca acestea sa nu aiba noduri si sa nu fie rasucite una cu cealalta. Tineti tot timpul bara fixa in mana. Asta ajuta ca sforile (lines) sa nu se incurce. Stati cu spatele la vant. Verificati ca sfoara cu capatul rosu duce la partea stanga a zmeului iar cea cu capatul negru duce in capatul din dreapta si acestea nu sunt incurcate. daca ceva nu este in regula, remediati inainte de a lansa zmeul.

Cum ridicam zmeul si il manuim:

Asigurativa ca nu sunt persoane in jurul vostru pe o raza de 50 m. Lines-urile sunt facute dintr-un material numit Spectra care nu este elastic si este foarte subtire. Acesta la vant puternic si viteze mari ale zmeului poate produce taieturi grave. Pentru a folosi zmeul aveti nevoie de un vant de min. 10-20 km/h.

Cand sunteti pregatit, cu spatele la vant si fata catre zmeu, tinand bara de control in mana, tensionati sforile lungi (lines) progresiv. Cand acestea sunt tensionate si mai trageti de ele, vela va fi actionata, greutatea pusa pe ea va cadea si zmeul va incepe sa se ridice vertical in fata. Cand acesta ajunge in punctul cel mai inalt se numeste ca a ajuns in zona neutra sau la zenit. Un zmeu bine construit nu va depasi acest punct catre spatele celui care il manuieste.

Din acest punct, precum manuiti ghidonul unei biciclete, insa foarte lin, puteti face zmeul sa vireze catre dreapta tragand de capatul brept al barei de comanda si impingand cu mana stanga acesata bara. Impingand bara cu mana dreapta si tragand de aceasta cu stanga va determina zmeul sa vireze catre stanga. Incercati acest lucru cu zmeul in pozitia la zenit de cat mai multe ori pana va obisnuiti cu reacti zmeului. Cand v-ati obisnuit in aceasta pozitie cu virajele incercati acelas lucru, insa, cu zmeul coborat un pic mai spre fata. Aici forta vantului va fi mai mare decat la zenit si miscarile vor di mai puternice. Asigurati-va ca zmeul este destul de sus si nu va lovi solul.

Incercati sa manuiti zmeul astfel incat sa realizati cu el un traseu in forma de "S". Incercati intai intr-o pozitie a zmeului in partea de sus a ferestrei de vant unde viteza va fi mai mica. Pe masura ce va deprindeti ci miscarea coborati din ce in ce mai jos. Incercati sa faceti aceasta miscare atat in partea dreapta a ferestreu de vant cat si in partea stanga. De asemenea incercati sa realizati atat miscari "S" in plan orizontal cat si in plan vertical. Pentru a nu avea probleme cu un zmeu adevarat, inceriacti safaceti aceste miscari si sa obtineti o forta de tractiune constanta din partea zmeului. Aveasta va va ajuta sa nu fiti "smucit" de catre zmeu in cazul unuia adevarat. Incercati aceste miscari pana cand puteti sa le realizati fara a va mai uita la zmeu.

Dupa aceea, exersati aceste miscari in timp ce mergeti, apoi in timp ce alergati, apoi cu o singura mana.Dupa aceea, cu zmeul in miscare incercati sa va aplecati sa luati un bat de pe jos si sa aveti zmeul sub control chiar daca nu va uitati la zmeu.

Apoi, incercati sa manevrati zmeul fara a va uita la el.

Ultima incercare cu zmeul de antrenament este sa il faceti sa va ridice din pozitia sezand pe scaun in picioare.

Este bine sa va petreceti 10-20 ore incercand sa manuiti un zmeu de antrenament. Abia cand puteti manui un zmeu de antrenament cu "ochii inchisi" puteti trece la un zmeu adevarat. Dar asta este bine sa o faceti in prezenta unui instructor sau kiter experimentat.

Citeste in continuare pagina dedicata primelor zile in care folosesti un zmeu adevarat si nu uita sa ne trimiti pe e-mail impresiile si imaginile din primele zile de kite pentru a le posta pe snowkiting.ro .

 

e-mail: dan@snowkiting.ro

>>>Home